Blog

Tratamente Obezitate

Cea mai noua metoda de chirurgie bariatrica

Cea mai noua metoda de chirurgie bariatrica

Se ştie că metoda în vogă de a slăbi prin micşorarea stomacului pe cale laparoscopică (gastric sleeve) este destul de costisitoare. Preţul este piperat datorită instrumentelor folosite (ligasure, stapler, trocare). Totuşi, există o alternativă mai ieftină. Nu se îndepărtează cea mai mare parte a stomacului (curbura mare) ca la sleeve, ci se înfundă, se plicaturează curbura mare obţinând de asemenea un tub gastric mult micşorat care duce la o slăbire spectaculoasă (60-80 de kg). O asemenea metodă costă cu aprox. o treime mai puţin, pentru că nu mai folosim staplerul şi cartuşele, care costă cel mai mult ci doar instrumentul Ligasure, pensele de aprehensiune şi un trocar special.

În unele cazuri operaţia se face pe cale clasică, deoarece trebuie rezolvată concomitent şi o hernie sau eventraţie a peretelui abdominal sau bolnavul a mai fost operat (cazuri în care nu se poate efectua procedura laparoscopică). Vă prezint cazul unei bolnave de 130 de kg, cu multiple intervenţii pe abdomen, care a avut montat un inel gastric ineficient şi avea o eventraţie gigantă. Procedura efectuată a fost:
gastroplicatură, îndepărtarea inelului gastric şi cura eventraţiei.

Se observă sacul de eventraţie în care era un ghem de intestine.

Se vede stomacul preparat pe toată lungimea curburii mari.

Stomacul pregătit pentru plicatură (înfundare). Zona mai roşiatică este locul de unde am extras inelul gastric.

Curbura mare se plicaturează de 2 ori (se înfundă succesiv de două ori), cu un fir continuu, obţinându-se după cum se vede un tub gastric îngust, calibrat pe o sondă de 35 Fr. Volumul tubului este între 60 şi 200ml. Bolnava care avea la momentul operaţiei 130kg va slăbi aprox. 60 de kg.

NB. Cura eventraţiei am realizat-o cu o plasă de prolene.

Write a Comment