Tratamente

Operațiile de slăbire(bariatrice), se efectuează de aproximativ 50 de ani. Aceste operații produc malabsorbție(o scădere a absorbției substanțelor nutritive), o restricție în aportul alimentar prin micșorarea stomacului ori o combinație a celor două.Prima operație de acest gen a fost by-pass-ul ileo-jejunal(1954) dar a fost abandonată datorită multiplelor complicații. Ulterior s-au introdus mai multe proceduri chirurgicale care inițial erau efectuate pe cale clasică cu incizii mari. Actualmente, aceste intervenții se fac pe cale laparoscopică. Primii care au popularizat operațiile de slăbire laparoscopice în anii 90 au fost Vittgrove și Clark.

Mini gastric
by-pass

Această operație derivă din gastric by-pass și înceracă sa simplifice operația inițială ( doar o anastomoză- cusătură) și mai puține complicații. De asemenea, o malabsorbție mai puțin agresivă. Oricum, nu are rezulate mai bune decât gastric sleeve.
AdobeStock_165659561
op2 (4)

Diversia
bilio-pancreatică

În anii 70, Scopinaro a introdus diversia bilio-pancreatică, modificată apoi cu tehnica duodenal switch.

Această procedură este atât restrictivă(se îndepărtează curbura mare a stomacului) cât și malabsortivă( scade absorbția nutrimentelor prin scurtcircuitarea unei porțiuni.

Este o operație rezervată pacienților superobezi, reprezentând doar 1% din totalul intervențiilor bariatrice

Inel
Gastric

În anii 80, apare inelul gastric, care în prezent este mai puțin folosit în comparație cu celelalte operatii bariatrice la modă.
Group 145