Operațiile de slăbire(bariatrice), se efectuează de aproximativ 50 de ani. Aceste operații produc malabsorbție(o scădere a absorbției substanțelor nutritive), o restricție în aportul alimentar prin micșorarea stomacului ori o combinație a celor două.Prima operație de acest gen a fost by-pass-ul ileo-jejunal(1954) dar a fost abandonată datorită multiplelor complicații. Ulterior s-au introdus mai multe proceduri chirurgicale care inițial erau efectuate pe cale clasică cu incizii mari. Actualmente, aceste intervenții se fac pe cale laparoscopică. Primii care au popularizat operațiile de slăbire laparoscopice în anii 90 au fost Vittgrove și Clark.
Mini gastric
by-pass
Diversia
bilio-pancreatică
În anii 70, Scopinaro a introdus diversia bilio-pancreatică, modificată apoi cu tehnica duodenal switch.
Această procedură este atât restrictivă(se îndepărtează curbura mare a stomacului) cât și malabsortivă( scade absorbția nutrimentelor prin scurtcircuitarea unei porțiuni.
Este o operație rezervată pacienților superobezi, reprezentând doar 1% din totalul intervențiilor bariatrice